Over ons
De kansenfabriek onder de loupe
De kansenfabriek onder de loupe
Stichting de Kansenfabriek werd opgericht met als maatschappelijk en ideëel doel het herstel en de positieve re-integratie van kwetsbare doelgroepen in de samenleving.
Om dit te bereiken richt de Kansenfabriek zich op de uitbating van kwaliteitsvolle transitiehuizen, zodat mensen ook na een periode in gevangenschap opnieuw volwaardig deel kunnen uitmaken van de samenleving. Kansen geven en grijpen is niet altijd makkelijk. Vaak is het hard werken. Zeker wanneer er schade is toegebracht en er slachtoffer zijn gevallen. Maar 99% van alle gedetineerden komt op een dag weer vrij en als we willen dat ze op een positieve manier naar de samenleving terugkeren en weer van betekenis zijn voor anderen, kunnen we niet anders dan actief kansen gaan creëren en opnieuw vertrouwen durven geven.
Een kansenfabriek bouw je niet alleen. Je hebt sterke partnerschappen nodig om van een transitiehuis een gedragen verhaal te maken. Groep Intro gelooft ook in kansen en is daarom de ideale partner, vanuit een complementaire visie en gemeenschappelijke doelstellingen.
Als waarden-gedreven onderneming werkt Groep Intro dagelijks met en voor mensen met één doel: een inclusieve samenleving waar elk talent telt. De baseline “Samen richting groei” is daarbij de drijfveer binnen de 6 domeinen waarop de vzw actief is: maatwerk, werk, school, vrije tijd, buurt en justitie. Groep Intro is als organisatie actief over heel Vlaanderen en beschikt over een breed netwerk binnen de hulp- en dienstverlening, de bedrijven- en onderwijswereld, jeugdwerk en openbare besturen, dat de Kansenfabriek mee kan versterken. Groep Intro is een netwerkorganisatie die samen met lokale en internationale partners antwoorden biedt op de uitdagingen van morgen. Zij bouwen dan ook graag mee aan een sterke transitiehuizen waar (ex-)gedetineerden opnieuw kunnen dromen van én werken aan hun terugkeer naar de samenleving.
Een transitiehuis is een kleinschalige woonvoorziening waar 12 tot 17 gedetineerden samenleven en werken aan hun re-integratie in de samenleving. Hierin intensief begeleid en ondersteund door een team van transitiebegeleiders en integratiecoaches.
Het transitiehuis vormt een brug tussen opsluiting in een klassieke gevangenis enerzijds en een volgende strafuitvoeringsmodaliteit (zoals elektronisch toezicht of voorwaardelijke invrijheidsstelling) onder begeleiding van een justitiehuis anderzijds. De bewoners worden deelnemers genoemd. Deze term verwijst naar de actieve positie van de persoon. Hij neemt actief deel aan zijn eigen individuele re-integratietraject, maar ook aan het groepsproces én aan het project ‘transitiehuis’. Hij zit als een volwaardige speler mee rond de tafel en draagt verantwoordelijkheid voor zijn verleden, heden én toekomst.
De re-integratie van ex-gedetineerden is een grootschalige onderneming waar veel handen voor nodig zijn. Het transitiehuis van de Kansenfabriek fungeert dan ook als netwerkorganisatie die sterk inzet op samenwerkingen en partnerschappen, zowel lokaal als bovenlokaal.
Het team van het transitiehuis bestaat uit transitiebegeleiders, integratiecoaches en staat onder leiding van een coördinator. Het is een multidisciplinair team waarin verschillende sociale opleidingsachtergronden en ervaringen gecombineerd worden.
Elke medewerker draagt de missie en de kernwaarden van de Kansenfabriek uit en houdt de vier pijlers van de organisatie steeds voor ogen en zet ze om in een basishouding en concrete hulpverleningsacties. De teamleden bevorderen een warme en huiselijke sfeer gericht op wederzijds respect en vertrouwen. Ze vergroten het zelfleiderschap van de deelnemers en de verbondenheid tussen alle betrokkenen. Ze maken herstel mogelijk en stimuleren de ontwikkeling van een positieve identiteit. Hierin hebben ze steeds oog voor de krachten en talenten van de deelnemer, zonder ontkenning van de uitdagingen en risico’s.
De transitiebegeleider werkt in vroege, late en nachtschiften, waardoor er 24/7 begeleiding en toezicht is. Hij ondersteunt het samenleven in groep en leidt het dagelijkse leven in goede banen. Hij houdt controle en zorgt voor een correcte registratie en opvolging van de activiteiten van de deelnemers. De transitiebegeleider fungeert als eerste aanspreekpunt en mentor voor de deelnemers en organiseert en begeleidt groepsactiviteiten, zowel binnen- als buitenshuis. Hij vergroot de zelfredzaamheid van de deelnemers op vlak van alle levensdomeinen en faciliteert toeleiding naar de nodige dienst- en hulpverlening.
De integratiecoach begeleidt het individuele traject van de deelnemers en fungeert hierin als ondersteuner, vertrouwenspersoon, facilitator en verbindingsfiguur. Hij ondersteunt de deelnemer om zijn plek te vinden binnen de gemeenschappen waar hij deel van uitmaakt (groep, persoonlijk netwerk en bredere samenleving). De integratiecoach werkt herstelgericht en ondersteunt de deelnemer in zijn verantwoordelijkheidsproces om te komen tot concrete herstelacties (bv. schadevergoeding betalen, in gesprek gaan, excuses aanbieden, vrijwilligerswerk doen, etc.). Hij zorgt voor toeleiding naar de bestaande zorg-, hulp- en dienstverlening en houdt hierin de regie. Hij werkt nauw samen met de psychosociale dienst (PSD) van de moedergevangenis, die het dossier van de deelnemer mee opvolgt. Op die manier bereidt de integratiecoach de deelnemer voor op een aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI) of elektronisch toezicht (ET) in het kader van de strafuitvoeringsrechtbank (SURB).
De coördinator (met ondersteuning van de adjunct-coördinator) staat in voor het algemene beheer van het transitiehuis. Zij geeft leiding aan het team van transitiebegeleiders, integratiecoaches en adjunct-coördinator. Zij houdt toezicht en controle op het naleven van de geldende regels en afspraken. De coördinator waakt over de missie, kernwaarden en actiedomeinen van het transitiehuis en draagt deze uit, zowel intern binnen de organisatie als extern naar de verschillende betrokken actoren. Zij is de drijvende kracht achter de samenwerking en contacten met de buurt, samenwerkingspartners, het lokaal sociale veld, het directoraat generaal penitentiaire inrichtingen (DG EPI) en de dienst detentiebeheer (DDB), de politie, lokale besturen, etc. De coördinator draagt de eindverantwoordelijkheid in de individuele dossiers van de deelnemers en onderneemt de nodige stappen in het geval van onregelmatigheden.