4 pijlers
De actiedomeinen van de Kansenfabriek
De actiedomeinen van de Kansenfabriek
Om haar missie te bereiken hanteert de Kansenfabriek vier hoofdpijlers. Deze vier actiedomeinen staan steeds voorop in elk aspect van de organisatie. Elke medewerker houdt deze vier pijlers steeds voor ogen en zet ze om in een basishouding en concrete hulpverleningsacties en methodieken.
Het stimuleren van autonomie, competentie en zelfleiderschap.
Het versterken en verdiepen van banden met belangrijke anderen in het leven van de deelnemer.
Het zien en opnemen van verantwoordelijkheid voor de schade t.a.v. van alle betrokken partijen.
Het ontwikkelen van een positieve identiteit los van deviante overtuigingen en gedragspatronen.
De werking van het transitiehuis is erop gericht om de zelfbeschikking van de deelnemers te vergroten. Vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de autonomie en zelfredzaamheid van gedetineerden. Detentie heeft doorgaans een grote impact op de handelingsvrijheid. Nochtans is een voldoende mate van zelfbeschikking noodzakelijk voor de psychologische gezondheid en het sociaal welzijn van het individu.
Zelfbeschikking gaat dus over het stimuleren van zelfleiderschap. Duurzame gedragsverandering kan alleen tot stand komen wanneer mensen hier ten volle zelf deel van uitmaken. Doordat ze de eigen energie, competenties en creativiteit moeten inzetten ontstaat er kracht en echt eigenaarschap.
Om de deelnemers te stimuleren tot zelfbeschikking vertrekt het transitiehuis vanuit vertrouwen. Vertrouwen in de mogelijkheden van de deelnemers om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen.
Het stimuleren van autonomie, competentie en zelfleiderschap.
Wat de uitdagingen ook zijn die je aangaat in je leven, de mensen die naast, voor of achter jou lopen zijn heel bepalend. Herstel is een reis die je per definitie samen met anderen onderneemt en dat ‘gezelschap’ speelt een cruciale rol. De Kansenfabriek is ervan overtuigd dat we gedetineerden al tijdens detentie moeten sterken, door hen te voorzien van goed gezelschap. Door hen deel te laten uitmaken van een gemeenschap die positieve waarden en normen deelt.
De deelnemers van het transitiehuis leven samen in groep en functioneren als een kleine gemeenschap. Zij zijn de hoofdrolspelers in het verhaal en hun inzet voor zichzelf en elkaar vergroot de kans op succes voor iedereen. De groep biedt de deelnemers heel wat groei- en leerkansen en fungeert tevens als veilige haven vanwaaruit ze hun re-integratie voorbereiden. De deelnemers maken naast de groep van het transitiehuis uiteraard ook deel uit van een breder netwerk. Het betrekken van dit persoonlijke netwerk is inherent aan de werking. De deelnemer is naast (ex-)gedetineerde in de eerste plaats een mens en neemt van hieruit verschillende rollen op in het leven. Tijdens zijn verblijf in het transitiehuis krijgt hij de kans om, onder intensieve begeleiding, al deze rollen opnieuw te gaan opnemen. Ook het opstarten en onderhouden van een professioneel hulpverleningsnetwerk, behoort tot het aanbod. Dit kan gaan over psychosociale hulp, verslavingshulp, begeleiding bij budgetbeheer, etc. Dit kadert in de samenwerking van de Kansenfabriek met betrokken dienst- en hulpverlening die beschikbaar is in de samenleving.
Het versterken en verdiepen van banden met belangrijke anderen in het leven van de deelnemer.
De herstelvisie benadert afwijkend gedrag en criminaliteit als een sociaal conflict waarbij steeds verschillende partijen betrokken zijn: de dader, het/de slachtoffer(s), sociaal netwerk en samenleving. Elke interventie heeft oog voor deze vier verbindingen. In het transitiehuis van de Kansenfabriek wordt herstelgericht gewerkt in de brede zin van het woord. Het is dan niet louter een methodiek of techniek die wordt toegepast, maar vooral een interactief proces dat plaatsvindt tussen mensen, binnen een gemeenschap. Binnen die herstelgerichte context wordt het delict en de gevolgen hiervan expliciet aanwezig en bespreekbaar gesteld, zowel in het individuele als in het groepsproces. De deelnemer wordt ondersteund in de erkenning dat hij het slachtoffer, zijn sociaal netwerk én de maatschappij schade heeft berokkend. Dit inzicht kan confronterend zijn, maar biedt de noodzakelijke brandstof om te komen tot persoonlijk herstel én het ondernemen van concrete herstelacties naar anderen om schade te herstellen (slachtoffer vergoeden, herstelbemiddeling opstarten, band met kinderen aanhalen, partner ondersteunen, vrijwilligerswerk,…).
Het zien en opnemen van verantwoordelijkheid voor de schade t.a.v. van alle betrokken partijen.
Voor (ex)gedetineerden is het ontwikkelen van een eigen, ‘nieuwe’ identiteit vaak een moeilijke opdracht. Je kan het verleden niet uitwissen. Je moet een manier vinden om er verantwoordelijkheid voor te nemen en het te integreren in wie je bent en wil zijn in de toekomst. Maar de stempel van crimineel of (ex-)gedetineerde lijkt soms moeilijk om af te wassen. Positieve identiteitsvorming speelt dan ook een belangrijke rol binnen de visie van het de Kansenfabriek.
Identiteit speelt een rol in het ontstaan van criminaliteit, dus moeten we er ook actief mee aan de slag om criminaliteit in de toekomst te vermijden. Hoe meer je je verbonden voelt met een positieve en constructieve identiteit, hoe minder het schoentje van crimineel en gedetineerde zal passen.
Het ontwikkelen van een positieve identiteit los van deviante overtuigingen en gedragspatronen.